Vannak bizonyos alapételek, melyekből szervezetünk energiát nyer. Fogyaszthatunk belőlük annyit, amennyi szükséges, de ha túlzásba visszük, abból elhízás lehet. Mindegyikre szükségünk van, de nem mindegy, milyen arányban.

Egy átlagos, egészséges diéta is tartalmaz szénhidrátokat – napi kalóriáink fele gyakorlatilag belőlük származik.
Egy szelet kenyér nagyjából 12 gramm szénhidrátot tartalmaz. Egy átlagos szelet csoki 15 grammot. Egy közepes adag krumpli pedig 35 grammot. Noha számos – és szükséges – ételünk tartalmaz szénhidrátot, vannak, melyek sokkal alkalmasabbak egy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz, mint a többi. Akárhogy is nézzük, a testünk fő energiaforrásai a szénhidrátok. Biztos mindenki találkozott már azzal a kifejezéssel, hogy “jó ill. rossz szénhidrát”.

“Jó szénhidrátok”
A gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyes növények, a gabona, a dió, a magok egészségesebbek, mint például az édesség, a szénsavas ital, vagy a tészta. Az egészséges szénhidrát-forrásokban nagymértékben megtalálhatóak a vitaminok, ásványi anyagok, a rostok, melyek mind-mind a kiegyensúlyozott táplálkozást segítik elő.

“Rossz szénhidrátok”

A tészta, az édesség és a szénsavas üdítők szegényes tápanyagforrások, és üres kalóriák. Sok kalóriát, ellenben egyáltalán, vagy csak nagyon kevés tápanyagot tartalmaznak.

Napi kalóriaszükségletünk hozzávetőlegesen 250 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ennek csupán 10 százaléka lehet cukor vagy édesítő. Sajnos, a legtöbb ember napi szinten sokkal több értéktelen szénhidrátot – például édességet – fogyaszt.

Az összetett szénhidrátok nem emelik meg a vér cukorszintjét, lassabban kerülnek feldolgozásra a szervezetben, és az utánuk jelentkező teltségérzet is tovább tart.

7 összetett szénhidrát, melyet bártan beépíthetsz a diétádba, fogyókúrádba:

1. Csicseriborsó: Egy csésze a minimálisan ajánlott napi rostbevitel egyharmadát fedezi. Emellett pedig igen gazdag kalcium- és foszfátforrás, melyek nagy szerepet játszanak a csontok egészségében.

2. Zabpehely: Rostban, vitaminokban és tápanyagokban igen gazdag, csökkenti a „rosszfajta” koleszterint, nem mellesleg pedig az egyik legkiválóbb reggeli.

3. Édesburgonya: A benne lévő cukor a szervezetben lassan szabadul fel, így nem kell „cukorsokktól” tartanod. Emellett azonban olyan tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, melyek csökkentik a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

4. Teljes kiőrlésű kenyér: Az egészséges és diétás étrendben sem kell nélkülöznöd a szendvicset. Amire azonban mindenképp érdemes figyelned, hogy valóban 100 százalékos teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret válassz. Tápláló feltétekkel csökkentheted a 2-es típusú cukorbetegség, stroke és szívbetegség kialakulásának kockázatát.

5. Barna rizs: A fehér rizzsel ellentétben, jóval több rostot, fehérjét és tápanyagot tartalmaz. Segít a jóllakottság érzésének elérésében, és támogatja a szervezet megfelelő működését olyan tápanyagokkal, mint a vas, a cink, a szelén és a B-vitamin.

6. Lencse: Ez a tökéletes és egészséges szénhidrátforrás kiváló köretként és főételként is. Olcsó és rostban igen gazdag, így könnyű és mindenképp érdemes beépíteni a heti menübe.

7. Zöldborsó: Rostanyagban és A-, C-, valamint K-vitaminban gazdag, továbbá kiváló folsavforrás.