A hidrogénezett növényi zsírok szuper alternatívája. Úgy kerülöm el a magas telített zsír fogyasztást, hogy kisebb mértékben fogyasztok állati eredetű zsírokat és húst. Margarin és egyéb kencék fogyasztását is mellőzöm, helyette egy fél avokádó vagy paprikakrém, padlizsánkrém, pesztó. Úgy választok érett avokádót, hogy sötét barna és tartalmaz sötétzöld foltokat/ pigmenteket. Sötétzöld választása esetén egy-három nap alatt konyha ablakban beérik. 300 -400 Ft. a boltokban . Létezik kisebb/ nagyobb fajta. Egyes helyeken kis zsákos formában kb. 0.5 kg kiszerelésben is árusítják. Sós ételekhez javaslom a fogyasztását.

https://www.kalóriaguru.hu/kaloriatablazat/avokado-kaloria.php

Energia 160 KCal
Fehérje 2 g
Zsír 14,7 g
Szénhidrát 1,8 g

77 kg testtömegemmel 21 perc testedzéssel el lehet használni 100 g avokádó energiatartalmát. Diétában is alkalmazható jó időzítéssel. Testünknek szüksége van zsírokra pl. hormonok és energia képzéshez. Vitaminokat, ásványokat, nyomelemeket tartalmaz.

https://hu.wikipedia.org

Közép-Amerikában honos; i. e. 5000 évvel már fogyasztották. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik. A meleg égövi országokon kívül az avokádó piaci termékként csak néhány évtized óta népszerű. Európában is gyorsan nagy gazdasági jelentőségre tett szert. Fő termőhelyei az USA, Mexikó, a karib-tengeri szigetek, Brazília, Indonézia, Új-Zéland, Izrael és Dél-Afrika.

 

Jó hétvégét és időtöltést kívánok mindenkinek! Teljen aktívan a szabadidőtök.

((—))
Dave