Bár napjainkban a vegetáriánus diéta széleskörű ismertséget tudhat a magáénak, mégis gyakori, hogy a különböző fajtáival/fokozataival nem vagyunk teljesen tisztában. Mindenesetre, az mindenkinek világos, hogy a vegetáriánusok, vagy ’vegák’, teljesen kihagyják a húst a táplálkozásukból. De elegendő-e ez a kritérium, hogy százszázalékosan megragadjuk a vegetáriánus táplálkozás lényegét?

Vegetáriánus étrend

Fontos megjegyeznünk, hogy ezen étrendbeli választások fakadhatnak pusztán ízlésbeli preferenciából, esetleg egészségügyi megfontolásokból, vagy éppen etikai szempontból. Utóbbi komplett életmódbeli változást jelent a ’mindenevő’ léthez képest, viszont ebben a cikkben csak a diéták jellemzőinek a leírásával foglalkoznék.
Való igaz, hogy a hús elhagyása alapjellemzője a vegetarianizmusnak, viszont érdemes tisztán látnunk a diéta különböző fokozatait, árnyalatait.
Ha az állati termékek használatát tekintve a legmegengedőbbtől haladunk a legszigorúbbig, akkor az első helyen a halat is fogyasztó vegetáriánusok állnak. (pescetáriánusok) Az általuk alkalmazott megkötés kizárólag a húsételekre vonatkozik, melyekből a halételek kivételt jelentenek.
A második hely a tojást és tejtermékeket fogyasztó vegetáriánusoké (lakto-ovo vegetáriánus), akik a hús- és a halfogyasztást teljesen mellőzik az étrendjükből.
A harmadik helyen azok a vegetáriánusok állnak, akik vagy a tejtermékeket, vagy a tojást hagyják el. Itt a leggyakrabban egészségügyi okok lehetnek a háttérben, mint például a laktózérzékenység.
Ezután jutunk el a negyedik lépcsőfokhoz, ami már a vegánságot jelenti.

Vegán étrend

Nagyon fontos különbséget tennünk a ’vegán’ és a köztudatban elterjedt népszerű rövidítés, a ’vega’ szó között. A vegán diéta minden állati eredetű élelmiszert mellőző, teljesen növényi alapú étrend, míg a ’vega’ a vegetáriánusok valemelyik, fent említett csoportjára vonatkozik. Mivel a ’vega’ pusztán a vegetáriánusokat jelenti, így az nem használható a vegánokra. A magukat vegánnak tartók teljes életvitelükben és életmódjukban kizárják minden állati eredetű termék használatát, ami nem pusztán az élelmiszerekre vonatkozik. Erről azonban, majd egy későbbi bejegyzésben fogok részletesebben írni.
Bizonyára felmerül az egyik leggyakoribb kérdés, miszerint ha a vegánok minden állati eredetű ételt kizárnak az étrendjükből, akkor ugyan mit esznek? Szerencsére élelmiszerek széles skálája áll a rendelkezésünkre, melyek egyrészt tökéletes alternatívát nyújtanak számunkra a hússal, hallal, tojással és tejtermékekkel szemben, másrészt az alternatíván túl, egészségesebbek is.
Emellett rengeteg más kérdés támadhat a növényi alapú étrenddel kapcsolatban. Megfizethető-e ez az életmód? Mennyiben szolgálja az egészségünket a hús, vagy éppen a tejtermékek elhagyása? Képesek a vegánok elég tápanyagot bevinni a szervezetükbe? Lehetséges minden vitamintszükségletet kielégíteni pusztán növényekből? Nem szenvednek a vegánok fehérjehiánytól? Érhetnek-e el a ’mindenevőkhöz’ hasonló sportsikereket a vegánok?

Ezekre a kérdesekre is igyekszek majd reflektálni a jövőben. A következő bejegyzésemben bele is vágunk a lecsóba és megvizsgáljuk a fehérjebevitel kérdését.