Minden életmódváltó, minden sporttal foglalkozni kezdő ember fejében szöget ver a gondolat, hogy a napjainkban oly nagy mértékben marketingelt táplálékkiegészítők közül vajon melyiket szerezze be, esetleg vásároljon-e belőlük többfélét. Egyáltalán, szükségesek-e? A kérdés teljesen jogos, hiszen-mint írtam-töménytelen mennyiségben zúdulnak az arcunkba a különböző cégek által forgalmazott termékek.

A táplálékkiegészítők, mint az a nevükben is benne van, a napi élelmünket, táplálékunkat EGÉSZíTIK KI. Szándékosan írtam nagybetűvel. Semmiképpen sem arra hivatottak, hogy helyettesítsék, kiváltsák a szilárd étkezéseinket. Rendszeresen, hosszútávon semmiképp. Nem állítom, előfordulhat olyan eset, amikor az ember valóban siet, valóban nem volt ideje megoldani éppen egy étkezést, olyankor jól jöhet egy gyors fehérjeturmix legurítása.
Mindenekelőtt, nem árt letisztázni már az elején. Ha nincs rendben az étrendünk, hovatovább, nincs is konkrét étrendünk, akkor kár a pénzt beleölni bármiféle tápkiegbe is. Az életmódváltás nagy tudatosságot, precizitást igényel. Meg kell tervezzük a rendszeres, heti szintű edzéseinket, a napi táplálkozásunkat, étrendünket, aztán pedig, a mindennapos teendőinket. Ha mindezek rendben vannak, akkor kezdhetünk szétnézni a táplálékkiegészítők oly széles palettáján. Kiemelném tehát mégegyszer, ezen segédeszközök felkutatása csak másodlagos legyen az étrendtervezésünk mögött!
Amennyiben hobbi szintű sportolásról beszélünk, jóval kevesebb kiegészítő is elegendő lesz, mint egy versenysportolónak. Nem beszélve arról, hogy aki ilyen szintű megmérettetéseken vesz részt, általában doppingol is, az meg jóval nagyobb „segítség”, mint bármilyen tápkieg. De ebbe most ne menjünk bele. Ég és föld egy hobbi és versenysportoló edzése, felkészülése. Minket elsősorban a hobbi szintű, egészséges életmód foglalkoztat, így ennél a témánál maradunk.

Személy szerint, aki engem kérdez a táplálékkiegészítő témáról, a következőket ajánlom neki. Állítsunk fel magunkban egy rangsort, egy piramist, ebben helyezzük el hasznossági, fontossági szintjük szerint a kiegeket! A piramis első, legfontosabb helyén az ízületvédelem álljon! Bizony, lehet sokan nem gondoltak volna erre. Azonban, gondoljunk csak bele logikusan. Az ízületeink folyamatos kopásnak vannak kitéve, amikor használjuk, terheljük őket. Különösen igaz ez egy kemény súlyzós edzésre például. A legjobban akkor járunk el, ha az ízületvédőket már megelőző jelleggel elkezdjük fogyasztani. Hiszen, mit is tartalmaz egy ilyen készítmény? Tápanyagokat az ízületeknek! így a legjobb megelőzni a bajt, és biztosítani magunkat arról, hogy stabil alapokat helyezünk el ízületeink védelmében a későbbi kellemetlen, a munkánkat hátráltató sérülések elkerülése érdekében. A glükozamin porcerősítő hatású, 3×250-500mg-ot javallott belőle fogyasztani naponta. Ide sorolható az MSM és a kurkuma is, bár a kurkumát többféle hatóanyaggal érdemes kombinálni a hatékony védelem érdekében.

A piramis második fokán a vitaminok álljanak! Tudom, sokan azt az elvet vallják, hogy „természetes úton”, gyümölcsökből, zöldségekből vigyük be ezeket a tápanyagokat. Azonban, nem kell sokat utánajárnunk, hogy kiderüljön, micsoda mennyiségeket kellene elfogyasztani ahhoz, hogy elegendő vitaminmennyiség jusson a szervezetünkbe belőlük. így hát, célszerű por vagy kapszula formájában bevinnünk őket, semmi bajunk nem lesz tőle, sőt…
Vitaminválasztásnál figyeljünk, hogyha „pakkot” veszünk, azaz egy komplex készítményt, az alábbiakat mindenképp tartalmazza: cink (min. 10-15mg), szelén, E-vitamin, króm(min.40mcg), jód(min.225mcg).
Ki kell emelnem a C-vitamint, én ebből por formájában viszem be a kellő mennyiséget (aszkorbinsav-por). Minimum 1000 mg-tól induljatok neki! Mivel vízben oldódik, kell mellé inni, a felesleg-ha többet vittünk be-a vizelettel távozik.
A magnézium (300mg, multivitamin kiegészítéssel számolva), az omega 3 halolaj, valamint a D3 vitamin (nyáron 1-2000NE; 25-50mcg, télen minimum 3000NE; 75mcg) szintén szükséges és kevésbé elhanyagolható vitaminok!

A harmadik fok fontossági sorrendben a különböző fehérjék, aminosav készítmények. A fehérjék izmaink építőkövei. Fehérjékből rendkívül széles a paletta, összetétel, típus, felszívódási sebesség terén egyaránt. Kiválasztásuknál nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, ezáltal remekül személyre lehet szabni őket.
Aminosavak alatt a BCAA-t és a glutamint érdemes megemlíteni. A BCAA egy elágazó láncú aminosav, a leucin, izoleucin és valin alkotja. Szerepe az izmok megőrzésében rejlik, segíti a regenerációt, késlelteti a kifáradást, többek között. Diétában nagy segítség lehet!
A glutamin egy félig esszenciális aminosav. Számtalan pozitív tulajdonsággal bír, ilyen köztük a regeneráció elősegítése, immunerősítés, koncentráció és memória fokozása, valamint nem elhanyagolható, hogy glükózzá alakul, így egy diétában alkalmazva is tud energiát biztosítani a szervezetnek.

Minden más táplálékkiegészítő, amit láttok, véleményem szerint ezek mögött helyezkedik el fontossági sorrendben. Amiket leírtam és javasoltam Nektek, mind a magam, mind pedig a vendégeim részéről tesztelt és tapasztalt, bevált példák alapján írtam. Bátran használjátok hát őket, de továbbra se feledjétek, elsősorban az étrendnek kell stimmelnie, aztán jöhetnek a kiegészítők!