Általánosan elmondható, hogy Magyarországon igen nagy arányban uralkodik a mozgásszegény életmód, az elhízás és az ezzel kapcsolatos betegségek. Azonban, van egy jó hírem azok számára, akik szeretnének kitörni ebből és életmódot szándékoznak váltani. Mert a kulcs bizony az életmódváltás, nem pedig különféle időszakos diéták, kúrák és fogyimódszerek. Lássuk, miről is szól ez az egész, néhány gondolatban összefoglalva!

A testünk és szervezetünk akkor fog megfelelően működni, ha teljesül számára ez a három feltétel:megfelelő táplálkozás, megfelelő mennyiségű és mértékű edzés és megfelelő mennyiségű pihenés. Amennyiben valamelyik hiányzik vagy nem megfelelően van jelen a programunkban, akkor a fejlődésünk lassabb lesz vagy rosszabb esetben egyáltalán nem is fejlődünk, sőt, akár romolhat is az állapotunk. Nézzük néhány pontban, mit értünk megfelelő táplálkozás, edzés és pihenés alatt!

A táplálkozásról

Elsőre is, le kell szögeznem! Felejtsünk el mindenféle időszakos kúrát, 90 napos diétát, fogyasztó bogyókat és társaikat! Semmi hasznuk nincs, csak a szervezetet teszik ki egy jó kis hiánybetegségnek. Az optimális működéshez szüksége van a testnek fehérjére, szénhidrátra, zsírra és vitaminokra, hogy csak néhányat említsek a fontos összetevők közül. Nem nehéz kitalálni, hogy mondjuk egy káposztaleves diéta mennyire lehet „hatékony” hosszú távon és, vajon tartalmazza-e azokat az összetevőket, amikre a mindennapokban szüksége lehet a szervezetnek. Egy nap törekedni kellene a 3-5 étkezésre és a minimum 2 liter folyadék elfogyasztására, ami lehetőleg víz legyen! Bármi is legyen a célotok az életmódváltás terén, egy jó étrend elengedhetetlen lesz hozzá, amihez minden nap tartani kell magatokat! A legjobb, ha kerestek egy táplálkozástudományban járatos szakembert, aki személyre szabva, előzetes felmérés alapján összeállít számotokra egy étrendet, ami elengedhetetlen lesz a fejlődésetekhez!

Az edzésről

Amennyiben a célotok lefogyni vagy éppen hízni szeretnétek, a legjobb módszer az erősítő edzés lesz rá. Mit értek ezalatt? Akár otthon, akár a konditeremben elvégzett súlyzós gyakorlatok, saját testsúlyos edzés. És miért pont ezeket? A válasz nagyon egyszerű. Egy súlyzós, erősítő edzés hatására sérül a fehérjeszerkezet az izmokban, amiknek a helyreállításához (megfelelő táplálkozás esetén!) zsírból is nyer energiát a szervezet. A másik ok, az úgynevezett utóégető hatás. Ez annyit jelent, hogy egy kemény erősítő edzés végeztével 24-48 óra is lehet, ameddig tart az extra kalóriaégető fázis. Tiszta haszon, nemde? Fontos azonban kiemelnem, hogy az eredményes munka és sérülésveszély elkerülése érdekében érdemes egy jól képzett személyi edző segítségét kérni, akár csak az első, kezdeti szárnypróbálgatások idején, akár hosszabb távon, éveken át is. Sokszor látom a termekben, hogy a kezdők inkább barátok, haverok segítségét kérik, ám nem feltétlenül ez a helyes irány. Lehet, hogy a barátod már régebb ideje edz, de ez nem jelent garanciát arra, hogy helyes technikával is végzi a gyakorlatokat például. Láttam már több éve edző delikvenst, aki hibásan hajtott végre számos gyakorlatot, nem kímélve ezzel az ízületeit, amiknek károsodása több évvel később is jelentkezhet. Hidd el, nem éri meg. Egy jó szakedző felméri az állapotod, egyénileg, személyre szabva foglalkozik veled, motivál, figyelemmel kíséri a fejlődésed. Csak profitálhatsz belőle!

A pihenésről

Elég sarkalatos pont, azt kell mondjam. A mai rohanó világunkban mindenre van időnk, csak pihenni nincs. Pedig mennyire fontos lenne! Erre mindig egy egyszerű példával jövök: képzeljük el úgy a testünket, mint egy akkumulátort! Használjuk, használjuk, de közben folyamatosan merül. Mígnem egyszercsak jelzi, hogy teljesen lemerült. Elképzelhető, hogy időnként rátöltünk egy keveset, azonban ez csak néhány százalékot jelent. Ahhoz, hogy teljes kapacitását nyújtani tudja, szükség van a teljes töltési ciklusra. Ez a ciklus az emberi szervezetnek az alvás. Általánosan elmondható, hogy 6-8 óra alvás lenne szükséges mindenkinek. Ami ennél nagyobb probléma, hogy aki rendszeresen kevesebbet alszik 6 óránál, legalább annyira kockáztatja az egészségét, mint aki alkoholista vagy dohányzik. Alvás közben regenerálódunk, fejlődünk. Ekkor termeljük a legtöbb növekedési hormont, ami a fejlődésünkhöz elengedhetetlen. A szívünk is ekkor tud egy kicsit pihenni, persze közben nem áll meg. Ha nem szánunk elég időt a pihenésre, testedzési sikereink nagyban korlátozva lesznek. Nem érdemes hát ezen spórolni, alvásra fel!

Összességében elmondható, hogy a sikeres életmódváltás 3 alappilére a következő: táplálkozás, edzés, pihenés-regenerálódás. Bármelyik is hiányzik, erős hátrányban indulunk majd neki eddigi életvitelünk hátrahagyásának. Törekedjünk rá, hogy mindhárom feltétel teljesüljön! Ha jó úton járunk, egy új test, egy új ember kezd majd visszanézni ránk a tükörből, amiért igazán megérte elkezdeni ezt az egészet.