Nem csak a magam nevében beszélek, ha azt mondom mindannyian túl vagyunk már pár sikertelen fogyókúrán. A különböző divatdiétákkal az a gond, ha le is megy  valamennyi a súlyfeleslegből, az duplán jön vissza abban a pillanatban, ahogy felhagytunk vele.

Hosszú távon csak az életmódváltás segíthet, ez pedig életvitelre és egyénre szabott kiegyensúlyozott étkezést jelent. Lassan 4 éve, hogy életmódot váltottam, azóta sokkal fittebb, fiatalosabb vagyok, több energiám van a gyerekemre és magamra is.

Fontos, hogy mielőtt belevágunk gondoljuk át. Haladjunk lépésről lépésre. Legyenek rövid- és hosszútávú céljaink egyaránt, mert az apró sikerek vezetnek a végső cél felé. Kisgyerek mellett meg kell oldani a logisztikai részt is, ehhez be kell vonni a családot. Nekem sikerült, munka, gyerek és átlagkereset mellett. Kifogások mindig lesznek, ne ezeket gyártsunk, hanem törekedjünk a megoldásra. Az egész csak akarat és szervezés kérdése. 

Én 4 fontos lépéssel kezdtem:

  • rendszeres és egészséges étkezés
  • mozgás (hisz e nélkül nem igazán van eredmény)
  • eltüntettem a mérleget ( 😀 ), a tükör jobb tanácsadó
  • TÜRELEM (csupa nagybetűvel, hiszen heti fél, maximum 1 kg fogyás az ideális)

Hogy fogjunk neki?

Tervezzük meg a bevásárlást, cseréljük le az alapanyagokat a konyhában, főzzünk előre, mikor van egy kis szabadidőnk. Nincs időd sportolni, konditerembe járni? Tedd le néha az autót, és sétálj vagy biciklizz. A gyereknek se árt, ha edzésre nem busszal vagy kocsival megy, hanem rollerrel vagy biciklivel, netán gyalog. Este, az otthon elvégzett 15-20 perces torna is több, mint a semmi. Hétvégén mozduljunk ki otthonról, lehetőleg az egész család. Nincs kedved vacakolni a főzéssel, vagy nincs időd? Étterembe, kifőzdébe is lehet enni, de válogasd meg, hogy mit és mennyit.

A táplálkozást egyénre és életvitelre szabva kell meghatározni. Egy kisgyerekes anyukának nem lehet ugyanolyan étrendet előírni, mint egy egyedülálló nőnek. Törekedjünk a napi öt kis étkezésre, így kevésbé ingadozik a vércukorszintünk. Kerüljük a finomított szénhidrátokat, vagyis a fehér cukrot, fehér lisztet, fehér lisztes tésztaféléket, péksütiket. 

Fontos, hogy mozogjunk. Mindegy, milyen mozgást végzel, a lényeg az, hogy élvezd! Ez lehet úszás, futás, tánc, súlyzós edzés.  Fontos, hogy szeresd a mozgást. Nem szabad, hogy a mozgás feszültséget vagy kötelezettséget jelentsen. 

Önmagadra is szentelj időt. A táplálkozás és az életmódváltás nem működhet, ha nem pihensz eleget, ha nem figyelsz önmagadra. A testnek és a léleknek is szüksége van pihenésre, töltődésre. 

Érdemes szakember segítségét kérni. Egy jó szakember megtanítja az alapokat, legyen szó edzésről, étkezésről és ezek elsajátítása után már egyedül is menni fog tovább.