Ahogy korábban ígértem nektek, most kicsit kitérnék arra, milyen is egy versenyző edzésterve, étrendje.
Mint sokan mások én is edző segítségével készülök a versenyekre. Tőle kapom az edzéstervem, étrendem. Heti szinten formaellenőrzés van, ami alapján, ha kell, változtatunk az edzésen vagy az étrenden.

A versenydiéta 12-14 hét, ez egyén és formafüggő. Az eleje kicsit könnyebb, ilyenkor még több minden szerepel az ehető ételek listáján. Még mehetnek a zéró üdítők, zéró szószok, fűszerek (nem lehet cukrozott), valamint a só. Szénhidrátnak rizst, bulgurt, édesburgonyát, pufirizst, zabot és rizskását fogyasztok. Fehérjeforrásom: Tojás, csirkemell, pulykamell, marha hús (hátszín), tilápia, lazac, tonhalkonzerv (saját lében), valamint fehérjepor. Főzéshez olívaolajat vagy kókuszzsírt használok, ezt is szigorúan mérve. Zöldségek közül az alábbiakat fogyasztom: cukkini, brokkoli, gomba, spenót, kígyóuborka, padlizsán, jégsaláta.
Napi 6 étkezésem van, mindig azonos időpontban, így hétvégén is korán kell kelni. Én előző este elkészítem és dobozolom a másnapi ételeim.
Most 3 hét van az első versenyemig, így már nem fogyaszthatok édesítőt, fehérjeport, bulgurt, zabot és rizskását se. A verseny előtti utolsó hét a legszigorúbb, akkor már csak a tilápa, rizs, brokkoli, kígyóuborka marad, és kizárólag zöldfűszereket lehet használni.

Ilyen étrend mellet fontos pótolni azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, amit nem tudunk ételekkel kellő mennyiségben bejuttatni a szervezetünkbe. Reggel mindig egy pohár citromos vízzel indítom a napom, hogy segítsem az emésztésem.

A súlyzós edzések és kardió edzések száma is formafüggő. Nekem 5 súlyzós edzésem van, heti 3x dolgozom alsótestre, mivel itt van még hova fejlődnöm. A kardió edzések száma is nő a verseny közeledtével, illetve ki kell egészítenem éhgyomros kardió edzéssel. Ehhez taposó vagy lépcsőzőgépet használok. Alkatomból kifolyólag edzéseim során én végig nagy súlyokkal és kis (8-10) ismétlésszámokkal dolgozom. A nyújtásra ilyenkor is nagy hangsúlyt fektetek.

Következő blogomban beszámolok arról milyen egyéb fortélyokkal kell még készülni egy versenyre. Tartsatok velem.