A Béta-alanin neve valószínűleg ismerősen fog csengeni sokak számára, szeretném nagy vonalakban összefoglalni a tulajdonságait, egy-két érdekességet megosztani a nagyérdeművel. A Béta-alanin egy bizonyos aminosav az alanin módosított változata. Megjegyzendő, hogy a húsok jelentik a fő forrását a Béta-alaninnak, illetve a belőle képződő Karnozinnak. Ennek köszönhetően vegetáriánus sportolóknak kiemelt jelentősége lehet, rendszeres pótlásának.

Ami miatt fontos nekünk beszélni erről a könnyen beszerezhető praktikus étrend-kiegészítőről az az, hogy fontos szerepet játszik a kitartás növelésében. A Béta-alanin kiegészítés pozitív hatásai erős tudományos alapokon nyugszanak. Megfelelő dózissal, időzítéssel, és kombinációval elérhető, hogy javítsa a közepes és nagy intenzitású kardiovaszkuláris testmozgások teljesítményét. (Pl: Anaerob energiafelhasználás során: Evezés, sprintek, nehéz súlyok megmozdítása)

TUDOMÁNYOS ALÁTÁMASZTOTTSÁG SZINTJEI:

  • Izom teherbíró képességének javítása: Nagyon magas tudományos bizonyítottság
  • Anaerob futóképesség javítása: Magas tudományos bizonyítottság
  • Fáradtság csökkentése: Magas tudományos bizonyítottság. (Kissé hatékony a fáradtság csökkentésében, és másodlagos jelentőséggel bír a kimerültség idejének javításában.)
  • Teljesítmény javítása: Nagyon magas tudományos bizonyítottság

A működési elve ugyanis a következő: Lenyelést követően Karnozin molekulává alakul, amely erőteljes savpufferként fog működni, így késlelteti a robbanékony mozgások során jelentkező savasodást, amelyet a gyakorlatok végzése során 8-10 ismétlést követően érezhetünk, vagy egy teljes erőből kivitelezett sprintet követően. 60-240 másodperc közötti intenzív mozgások során érvényesül legerőteljesebben hatása.

HOGYAN IS KELL HASZNÁLNI A BÉTA-ALANINT?

Lehetőség szerint egyéni paraméterektől függően 2-5 g között érdemes alkalmazni, hosszútávon. Kisebb adagokban érdemes bejuttatni 4-5 alkalomra eloszlatva, étkezések kíséretében vagy időben elnyúló felszívódással rendelkező készítményeket érdemes választani. Nagyobb adag bevitele esetén Paresztézia előfordulhat, amely a következő ártalmatlan tünetekkel jár: Bőr kipirosodása az arcon, hason, mellkason, vagy a végtagokon. 100 kg-os férfi esetén 5 g javasolt étkezésenként 1g bevitelével. Két bevitel között érdemes 3 órának legalább eltelni a paresztézia megelőzése érdekében.

Mivel kombinálható és fokozható előnyös tulajdonsága a Béta-alaninnak? A kreatinnal, közvetve és helyesen alkalmazva bizonyítottan teljesítményfokozó hatásokkal bír.