E heti blog bejegyzésemben szeretnék szétoszlatni egy régi tévhitet, miszerint a nők a súlyzós edzéstől „túl izmosak” lesznek. Személyi edzőként sok női vendégem keres meg azzal a kéréssel, hogy szeretnének feszesebb combokat, kerekebb feneket, lapos hasat. Viszont megijednek, amikor megoldásként a súlyzós edzést javasolom. Attól tartanak, hogy a súlyzós edzéstől „elférfiasodnak”, és „túl izmosak” lesznek.

Az izomépítés azonban számtalan biológiai folyamat összehangolt működésének eredménye, ami tudatosan felépített edzéssel, izom stimulációval, és türelemmel érhető el. Bonyolult, és lassú folyamat, ami jó edzéstechnikával, megfelelő táplálkozással javítható. Testünk vázizomzata kiválóan alakítható – kis túlzással – úgy, ahogy mi szeretnénk. Az izmok mindig ahhoz a mozgásformához igazodnak, amilyen mozgást végzünk velük. Az úszóknak széles, kerek vállaik vannak, a sprintereknek izmos, szálkás combjuk, a kajakosoknak széles hátuk stb. Izmainkat tehát olyan irányú terhelésnek kell alávetnünk, amilyen formát látni szeretnénk a tükörben. A fenék attól kerek, mert izmot építünk rá, a comb azért feszes és tónusos, mert megnövekedett izomrostok alkotják.  A hatékony izomfejlesztés kulcsa pedig nem más, mint az ellenállásos terhelés, esetünkben a súlyzós edzés.

Ez a nőkre ugyan úgy igaz, mint a férfiakra. A nőknél az izomnövelés a nőies formákat fogja erősíteni, pláne, ha azokra a testrészekre koncentrálnak az edzés során, amit formálni akarnak. A „túl izmos” fogalma, a nők esetében nem egy reális fogalom. Persze relatív, hogy kinek mi a túl izmos. Tény viszont, hogy a vázizomzat a legnagyobb szöveti alkotórésze az embernek, ami a nőknél nagyjából a testúly 23%-át, míg a férfiaknál kb. 40%-át teszi ki. Ezért képesek a férfiak nagyobb izomnövekedést elérni, míg a nők természetes úton kevésbé. De ez így a normális

Mindemellett azt sem szabad kihagyni, hogy a férfiak tesztoszteron termelése jóval magasabb, mint a nők esetében, ami szintén egy, az izomépítést elősegítő hormon azontúl, hogy az elsődleges férfi nemi jelleg kialakulásáért felel.

Kedves hölgy edzőtársaim! A tanácsom tehát az, hogy ne féljetek a súlyzós edzéstől, hanem használjátok helyesen ahhoz, hogy a kívánt alakot elérjétek. Az egyes gyakorlatokhoz használjatok bátran súlyt, magas, 12-15-ös ismétlésszámmal. Persze az aerob és kardio mozgást sem kell hanyagolni. A legoptimálisabb, ha vegyítjük a két mozgásformát, és egy egészséges egyensúlyt tartva érjük el a kívánt hatást.

Íme még néhány pozitív hatás, amit az izomfejlesztés számlájára írhatunk:

– szép és feszes formát, erős izmokat eredményez

– megváltoztatja a test arányait

– javítja a kondíciót, növeli az állóképességet és erő-állóképességet

– javítja az anyagcserét

– javítja a szívműködést, légzést

– növeli a teljesítményt, és a szellemi frissességet