Nagyon sok dolog van az életben, amibe nem kell beletörődnünk, és változtatni tudunk rajta. Azonban vannak olyan dolgok is, amiket egyszerűen csak kapunk az élettől, és abból kell a lehető legtöbbet kihoznunk. Ilyen saját testünk is. Soha nem fogunk tudni más bőrébe bele bújni, bármennyire is szeretnénk.

A sportban mindenkinek vannak példaképeik. Nekem is van. Én is pontosan tudom, hogy milyen fizikumot szeretnék elérni, hogy kire szeretnék hasonlítani. Azonban van egy tényező, ami ezeket a törekvéseinket beszabályozza, ez a kapott genetikánk.

Sokan azért szenvednek testképzavarban, mert nem képesek elfogadni azokat a testi adottságokat, amivel rendelkeznek. De félreértés ne essék, nem az elhízásba való beletörődésről beszélek! Hanem az egyes testrészek egymáshoz viszonyított arányairól. Ezek azok, amiken alapvetően nem tudunk változtatni. De ezektől az arányoktól vagyunk egyediek és különlegesek.

Mégis ezt sokan másként értékelik, és egy irreális képet festenek magukban a saját testükről. Ilyenkor beszélhetünk testkép zavarról.

Milyen jelei lehetnek annak, ha valaki testképzavarban szenved?

  • Saját teste iránt undort, utálatot, haragot érez
  • Megjelenése miatt szorongás fogja el, ha társaságban van
  • Folyamatosan elégedetlen testtömegével, testalkatával
  • A testi arányok, izomzat, testsúly megváltoztatásának leküzdhetetlen vágya
  • Saját testalkat téves megítélése, miközben más embereket ideálisnak gondol

Mindezeknek a téves gondolatoknak az eredménye, ha valaki folyamatosan fogyókúrázik, mániákusan sokat edz, és ha kimarad egy-egy edzés, akkor nyugtalanságot, feszültséget érez.

A testképzavar azonban leküzdhető, ha képesek vagyunk magunkban helyre tenni néhány alap gondolatot, akár szakember segítségével is. Fontos tudatosítani magunkban,  hogy testünk értünk van, és minket szolgál egy életen keresztül. Ezért olyan élményeket kell szereznünk, amik a testünk erejét, dinamikáját, stabilitását, és érzelmi összekapcsolódását pozitív irányba befolyásolják. Itt arra gondolok, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amiben sikereket érhetünk el, és magabiztosságot nyerhetünk. Persze ennek is az alapja a fokozatosság és a kitartás. Változtassunk az eddigi étkezési szokásainkon, és olyan ételeket fogyasszunk, amik az egészségünket szolgálják. Ne csak az élvezeti értékét nézzük a kajának, hanem azt is, hogy az elfogyasztott étel hogyan befolyásolja a közérzetünket.

A jó hír az, hogy szabad akarattal bírunk, és eldönthetjük, hogy a testünkből kihozzuk a maximumot. Minden csak döntés kérdése. Érdemes tehát jól döntenünk, és olyan irányban változtatni a saját testünkről kialakított képet, ami a megelégedésünket szolgálja.