Nincs könnyű dolgunk, amikor a számtalan diéta és életmód tanácsadás között próbálunk eligazodni manapság. A paletta mára olyan széles, hogy egymásnak ellentmondó alapelveken nyugvó étrendek versengenek egymással, melyek közül akármelyiket választjuk, annak nagy valószínűséggel népes követőtábora és hangos szószólói lesznek. Nem kis feladat megbirkózni azzal az óriási információáradattal, ami az interneten szembejöhet az emberrel, főleg akkor, ha az egymásnak ellentmondó diéták követői tudományos megalapozottságra hivatkoznak. Mégis hogyan döntsük el, hogy melyiknek szavazunk bizalmat? Egyáltalán milyen a jó étrend?

Talán közhelynek számít, de túlzás nélkül kijelenthető, hogy a legtöbb ember nem fordít kellő figyelmet a táplálkozásra. Bár az egészséges életmód követése mára kezd egyre népszerűbbé válni, még sincs könnyű dolgunk a már említett információözön miatt. Éppen ezért, mielőtt nekilátnánk nyakunkba venni az internetes egészségportálokat, gondolkozzunk el rajta először is, hogy a jelenlegi diétánk mennyire szolgálja az egészségünket. Például milyen az általános közérzetünk egy kiadós ebéd után? Szokott étvágyunk lenni reggelente? Előfordul, hogy émelygünk, vagy rossz az emésztésünk? Hasonló kérdéseket feltéve érdemes magunkra nézni, hiszen így kaphatunk valamilyen támpontot, hogy mire is lenne szükségünk. Véleményem szerint a különböző diéták megismerése rendkívül hasznos, főleg ha azt megelőzte az említett alapos önvizsgálat, hiszen ezáltal egy fontos lépést teszünk a tudatos, egészséges életmód felé.

 

Miért válasszuk a növényi étrendet?

 

Nagyon fontos tisztáznunk magunkban, hogy mi a célunk az étrendváltással. Fogyás, tömegnövelés, vagy csak egyszerűen szeretnénk jobban érezni magunkat a bőrünkben? Szerencsére a teljes növényi étrend az élet minden szakaszában alkalmas az ember számára és pozitív hatással bír az egészségünkre, legyen szó átlagemberekről, sportolókról, gyerekekről vagy várandós kismamákról. Szeretném megjegyezni, hogy ezt az állítást hiteles források támasztják alá, melyeket ebben az írásban nem áll módomban részletesen kifejteni. Viszont íme az eredeti angol nyelvű összegző tanulmány és a magyar nyelvű összegzés.

Fontos tisztázni, hogy mit értünk „TELJES növényi étrend alatt”. Ha önmagában csak növényi étrendről beszélünk, akkor az nem jelenti azt automatikusan, hogy egy, az egészségünket szolgáló, kellően tudatos életmódot követünk. Elhagyva minden állati eredetű terméket és pusztán növényeket fogyasztva is élhetünk rendkívül egészségtelenül. Például az olajban tocsogó sültkrumpli, a sós és zsíros chipsek, rágcsálnivalók némelyike abszolút növényi ételeknek minősül. De idesorolhatnánk még a különféle zsíros mártásokat, vagy éppen a cukros üdítőitalokat (alkoholról nem is beszélve).

A „teljes” szó, a teljes értékű növényi táplálékokat jelenti (bár hozzáteszem, hogy az egyszerűség kedvéért gyakran elmarad a „teljes” szócska, azonban ilyenkor is a teljes növényi étrendre gondolunk). Ezek a rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak. Magas rosttartalmú, lehetőleg minél kevésbé feldolgozott növényi élelmiszerek jelentik az ideális táplálékot, tehát a növényi diétában kerüljük a feldolgozott szénhidrátokat, mint a cukros ételek, valamint a túlzottan zsíros ételeket is. Lehetőség szerint a zsírbevitelt is inkább az olajos magvakon keresztül érdemes megoldanunk, szemben a feldolgozott zsiradékokkal, mint pl a főzéshez, vagy salátákhoz használt olajok. Ezek a magvak egyrészt telített zsírsavakban alacsonyak, másrészt tartalmazzák a szervezet számára szükséges Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat.

Ezt a diétát követve, csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, valamint a már meglévő betegségeinket is mérsékelni tudjuk, vagy akár a visszájára is fordíthatjuk őket. Ide értem például a magas vérnyomást és a 2-es típusú cukorbetegséget, de súlyfelesleg leadásához is kiválóan alkalmas, ami nagyon fontos a cukorbetegséggel szemben vívott harcban. Nagy előny még, hogy a magas rostbevitel segíti az emésztést, valamint a növényi élelmiszerek nem tartalmaznak koleszterint.

Az is elmondható, hogy a változatos növényi diéta könnyedén képes ellátni a napi ásványi anyag- és vitaminszükségletünket. Természetesen vannak sarkalatos pontok, melyekre muszáj nagyon odafigyelnünk, azonban ennek a diétának a követése nem jár akkora nehézségekkel, mint ahogyan azt elsőre gondolhatjuk. Nem létezik olyan étrend, ami tudatosság, nyitottság és következetesség nélkül működni tudna, és ez alól a növényi étrend sem kivétel. Hogy melyek azok a bizonyos sarkalatos pontok, azt a következő cikkben fejtem ki bővebben.

 

És ami nagyon fontos…

 

Egy teljes növényi étrendet követve, kivonhatjuk magunkat az állatokra épülő élelmiszeriparok támogatása alól mellyel nagy szolgálatot tehetünk a bolygónak és az állatoknak is. Globális szinten, évente 70 milliárd szárazföldi állatot pusztítunk el azért, hogy a boltok polcain hozzájuthassunk az állati eredetű táplálékokhoz. Tesszük ezt azért, mert az állatok használata teljesen természetes része a kultúránknak, amit már kisgyerekkorunktól magunkba szívunk. Nehéz olyan érvet találni, ami igazolni tudná ezt a mértéktelen fogyasztást, főleg annak fényében, hogy léteznek sokkal humánusabb és fenntarthatóbb alternatívák, melyeket követve ugyanúgy teljes értékű életet élhetünk. A kérdés az, hogy eléggé nyitottak vagyunk-e ahhoz, hogy szembenézzünk azzal, ami a tányérunkra kerül.