A karácsonyi időszak mindig nagy kihívás azoknak, akik az év többi napján fogcsikorgatva tartják a diétájukat, és keményen edzenek. Hatalmas a kísértés, amikor megyünk a rokonokhoz, és megcsapja az orrunkat, a finom házi koszt illata. Én annak a híve vagyok, hogy ha a mindennapjainkat az egészséges táplálkozás és rendszeres mozgás szellemében éljük, akkor néha napján kijárhat nekünk egy kis kényeztetés. Bele férhet a töltött káposzta, a halászlé, de akár a bejgli is. Persze ahogy mindenben, itt is fontos a mértékletesség. Ne együk tele magunkat durranásig a nehéz ételekkel. Lehet az ünnepi asztalt élvezni úgy is, ha odafigyelve eszünk.

Mindennek megvan a szépsége és a csúnyasága is, ahogy a karácsonyi lakomának is. Nem kizárt, hogy az evés-ivás után felcsusszan 1-2 kg az ünnepi időszak alatt. Ne hagyjuk, hogy a nehezen megszerzett alakunk kárba vesszen! Fel tudunk készülni testben is és lélekben is a karácsonyi menüre. Érdemes ilyenkor az ünnepek előtt plusz perceket tölteni az edzőteremben. Nyomjunk bele még két sorozatot abba a súlyba, legyen 10-20 perccel hosszabb a kardió mozgásunk. Sőt, a szokásos diétánkat is kicsit szigorúbbra vehetjük, hogy pár plusz kilótól megszabaduljunk karácsonyig. Ha fogyunk pár kilót, akkor nem kell aggódnunk a miatt, ha esetleg azt visszaszedjük, hiszen azért küzdünk, hogy a „versenysúlyunkat” megtartsuk.

De a plusz kilók ellen az is megoldást jelenthet, ha nem ragaszkodunk a szokásos karácsonyi menüsorhoz. Ha tehetitek, és a család is hajlik a receptek megreformálására, akkor válasszatok diétás ételeket. Fantasztikus kajákat lehet készíteni akkor is, ha zsírmentesen főzünk, teljes kiőrlésű  gabona féléket használunk, ha kevesebb sót használunk, és ha a süteményeket cukor helyett édesítőszerrel sütjük.

Meg is osztok veletek egy isteni finom teljes kiőrlésű lisztből és édesítőszerrel készült bejgli receptet, amit könnyen elkészíthettek ti is otthon.

Hozzávalók 2 rúd bejglihez:

A tésztához:

  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 200 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 16-17 g élesztő
  • 120-130 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 g 4x-es édesítő (eritrit+stevia)
  • (1-2 tk. rumaroma, én nem tettem bele, de szoktak)
  • A tetejére +1 tojás

A töltelékekhez:

Diós:

  • 250 g dió
  • 2 ek. (50 g) Sárgabarack lekvár xilittel (hígabb fajta)
  • 1 marék (20 g) mazsola
  • 2 ek .tej
  • 30 g 4x-es édesítő
  • 2 ek. citromlé

Mákos:

  • 200 g mák
  • 6-7 ek. tej
  • 1 marék (20 g) mazsola
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 30 g 4x-es édesítő
  • 4 ek. citromlé

A szoba-hőmérsékletű tejbe morzsold bele az élesztőt, majd tedd félre. A liszteket és az édesítőt mérd ki egy nagy tálban. A vajat vágd kisebb kockákra, majd dobáld a liszthez. A tojást és a tojássárgáját is add hozzá. Végül az élesztőt keverd el a tejben egy kiskanállal és öntsd a többi hozzávalóhoz. Majd kézzel gyúrd össze az egészet. Ha már egy gombóccá összeállt, tekerd folpackba és tedd a hűtőbe. Itt pihenjen kb. 1-1,5 órát.

Addig a diót daráld le. Egy késes aprító is megteszi. Keverd össze a lekvárral, a mazsolával és az édesítőszerrel. Keverd hozzá a tejet. 1 citrom levét facsard ki egy tálba és adj belőle a töltelékhez 2 evőkanálnyit.

A mákhoz reszeld hozzá egy citrom héját és keverd össze az egészet a tejjel, a mazsolával, az édesítővel és a citromlével.

Ha már eleget pihent a tészta, csomagold ki a folpackból és vágd két egyenlő részre. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd nagyjából téglalap alakúra az egyiket. 3-5 mm vastagságú legyen kb. a tészta. A tölteléket kend el rajta egyenletesen úgy, hogy a széleken kihagysz 1 cm helyet. A tészta rövidebb felénél a széleket hajtsd be. Az egyik hosszabbik oldalánál pedig tekerd fel a tésztát. A tészta vége kerüljön alulra. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire pihenni. Ugyanezt végezd el a másik adag tésztával is. Kend meg a tetejüket egy felvert tojással. Hagyd, hogy száradjon, közben lehetőleg tedd hűvös helyre a tepsit. 20 perc múlva kenj rá újabb tojás réteget. Újra hagyd száradni, majd alaposan szurkáld meg egy villával a rudakat. (A tetején én egész mélyen beleszúrtam.) 180 °C-on süsd meg őket kb. 22-25 perc alatt.

Próbáljátok ki! Jó étvágyat és jó készülődést a karácsonyra!