A testsúly és a lelki egyensúly szoros összefüggésben áll egymással.
Az elhízott emberekre jellemző szociális elszigetelődés, kommunikációs zavarok, szexuális problémák, mozgásos ügyetlenség, hangulatzavarok, depresszió, tehetetlenségérzés, pszichoszomatikus betegségek az elfojtott negatív érzelmek (düh, félelem) miatt.
Hozzátenném, hogy a testsúly okozta lelki problémák nem csak az elhízott embereket érintik, hanem minden olyan egyént, aki nem tud megbékélni a kilóival. Versenyzőként én is átéltem ezt, hiszen nehéz elfogadni egy szálkás, csupa izom versenyalkat után az offszezonos, teltebb formát még akkor is, ha tudom, ez a száraz állapot huzamosabb ideig nem tartható fenn, és nem is lenne egészséges.
Épp ezért nem csak a test, hanem a lélek kezelésére is kell időt szánnunk.
Pszichológiai oldalról a legfontosabb a felismerés, a tudatosítása annak, hogy a személy súlyfeleslegének hátterében a fenti tényezők (okok és következmények) jelen lehetnek. Lényeges, hogy aki fogyni szeretne, értse meg, hogy mi a túlsúlyának az „üzenete”, hogyan kapcsolódik az életmódjához, a személyiségéhez. A táplálkozási problémák tartós megoldásának kulcsa az, hogy az esetek nagy többségében csak akkor eszik a személy, amikor arra tényleg biológiailag szüksége van.
A tartós és eredményes fogyás érdekében növelni kell az önbizalmat is, és ebben leginkább a család, barátok és egy jó személyi edző segíthet. Fejleszteni kell a stresszkezelő képességet is, belül, lelkileg is meg kell erősödni. E nélkül a fogyókúrák kevésbé, vagy teljesen hatástalanok lesznek.
Fel kell készülni a változásra, a régi dolgok elengedésére és az újak befogadására, a tanulásra – elsősorban önmagunk tanulására.
A fogyás egy hatalmas önismereti út és lehetőség is egyben. Fontos, hogy ne szenvedésként éljük meg. A hosszútávon megtartható alacsonyabb testsúlyhoz fokozatos életmód-változtatás kell, az életmód-változtatáshoz pedig szemléletváltás.

Az elhízott emberek 85-90%-a esetében a környezetei minták, szokások, lelki problémák állnak a a túlsúly hátterében, és mindössze 10-15 %-nál szerepelhet az elhízás okai között genetikai, hormonális tényezők, vagy a lassú anyagcsere.

A gyermekkori elhízás kialakulásában nagy szerepe van a szülői mintának, életvitelnek, mentalitásnak, a következő blogomban erre térnék ki.