A táplálkozás és főleg a helyes táplálkozás egy koránt sem egyértelmű, és jól behatárolható valami. Ahány edzőt, dietetikust, vagy táplálkozási szakértőt megkérdezünk, hogy milyen a megfelelő táplálkozás, annyi félét fognak mondani. Sokféle módszer van már, amivel meg lehet „mérni”, hogy kinek milyen alapanyagokból összeállított étrend a legmegfelelőbb. Vérvizsgálatból, testalkatból, testösszetétel mérésből, különböző reagáltatásokon alapuló módszerekkel is meg tudják állapítani, hogy kinek mi a jó. Ezek persze koránt sem olcsó mulatságok, és vagy bejön az ilyen mérések alapján felállított étrend, vagy nem.
Az én meggyőződésem az, hogy megfigyeléssel meg kell tanulnunk, hogy mire hogyan reagál a testünk, a szervezetünk. Ez mindenkinél teljesen egyéni, hogy milyen tápanyagra, hogyan reagálunk. Ezek nagyon egyszerű tapasztalások, nem kell komoly biológiai vizsgálatba fognunk ahhoz, hogy tapasztalásunk által rájöjjünk, hogy mi az, amit jól tolerál a szervezetünk, és mi az, amit nem. Például, ha tejtermékek (tej, joghurt, kefir, túró) fogyasztása után azt tapasztaljuk, hogy puffadunk, rossz a közérzetünk, bőrünkön kipirosodások, vagy faggyútúltermelés jelenik meg, akkor biztosak lehetünk benne, hogy vagy a laktóz (tejcukor), vagy maga a tejfehérje az, ami a problémát okozza. Ez egy komolyabb laktóz allergia vizsgálat nélkül is megállapítható. De hasonló a helyzet a glutén, a fehér lisztes termékek vagy egyéb allergén tápanyagok esetében. Meg kell tapasztalnunk, hogy mire hogyan reagál a szervezetünk, hogy olyan étrendet tudjunk követni, ami számunkra a legjobb.
Abban azonban minden szakember egyet ért, hogy egy jó étrendnek változatosnak kell lennie, megfelelő arányokban kell tartalmaznia fehérjét, szénhidrátot és zsírokat (igen, zsírokat).

ZSÍROK

Egy egészséges étrendhez elengedhetetlen ugyanis a zsírok, olajok bevitele a szervezetbe. Ennek számos élettani oka van. Fokozza a zsíranyagcserét, hozzájárul a zsírban oldódó vitaminok megfelelő felszívódásához, biztosítja az ideális sejtnövekedést, illetve az idegrendszer és a hormonháztartás optimális működését. Természetesen az arányok megtartása nagyon fontos. Nem szabad túlzásba esnünk a zsírfogyasztás terén sem. Általában azt javasolják, hogy a napi tápanyag bevitelünk 20-30%-a történjen zsírból.

 

FEHÉRJE

A fehérje bevitelre és a szénhidrátra ugyan így figyelni kell. A nők átlagos fehérje bevitele körülbelül 75 g, míg a férfiak esetében 100 g kell hogy legyen.

SZÉNHIDRÁT

Szénhidrátok esetében a napi kalóriabevitel 45-60%-át kell kitennie ennek a tápanyagnak.
Persze ezeken az arányokon változtat minden olyan befolyásoló tényező, amit mindenki magában hordoz. Változnak az értékek cukorbetegség, túlsúly, magas vérnyomás, ételallergia stb. esetén. De akár a sportolási szokások, sportcélok is alakítják a napi kalóriabevitel mértékét, és a tápanyagok arányát.
Mindent összevetve arra kell törekednünk, hogy változatosan étkezzünk, az átlag arányokat szem előtt tartva, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, lassan felszívódó szénhidrátokat, húsféléket, és igyunk sok vizet. Kerüljük a túlzott alkohol és koffein fogyasztást, tartsuk távol magunkat a finomított cukroktól, és a mesterséges anyagokat, tartósítószereket tartalmazó készáruktól.

Természetesen, aki mélyrehatóbban akarja tudni, hogy milyen az ő számára legideálisabb étrend, az keressen fel egy szakembert, aki segítséget fog adni az étkezés személyre szabásában.
Ha viszont egyszerűen csak jól és egészségesen akarjuk érezni magunkat, akkor a saját testünk reakcióit figyeljük, és tartsuk be a változatos táplálkozás egyszerű szabályait.