Kedves sporttársak!

Czesznak Dávid vagyok IFBB edző. 2009-től fogva „edzek”, ami többnyire súlyzós edzés volt. 2016-ban végeztem el munka mellett az IFBB képzését. Majd 2016. decemberétől a budapesti John Reed Fitness-ben voltam edző 2019. május végéig. Sok emberrel foglalkoztam és rengeteg dolgot tapasztaltam a tanultakból amiket előtte csak könyvekben láttam. Értem azt testtartás hibák (x-láb, o-láb, bokasüllyedés, teniszkönyök stb.) .

Kiskoromtól kezdve gerincferdülésem van. Eleinte expandert javasoltak majd középiskolában gyógytornát, úszást. Tény, hogy ezek az ajánlott mozgásformák mind segíteni tudnak, de a gravitáció és munka általi félreterhelés és porcokra, izületekre jutó terhelés fennáll. A testünkkel folyamatosan kell foglalkozni és nem kizárólag terhelni. Javaslom mindenkinek a testtartás elemeztetését egy képzett edzővel vagy inkább gyógytornásszal majd tudatosan és megfontoltan edzeni.

Minden a talpnál kezdődik! A talpunk izmai mint egy rugó, energiát tárolnak és közvetítenek a talajra. A cipő mint egy mankó lebutítja a lábunkat és átveszi a talpizmok szerepét. Fontos lenne heti 2-3 alkalommal megedzeni a vádlival egyetembe. Kérem minden edzőtől és kliensétől, hogy fordítson rá időt. Az izom az aktív, a csont a passzív mozgató. Izmoknak nem csak feszesnek, hanem rugalmasnak, kellőképp nyúltnak is kell lenniük. Használjunk SMR-t és nyújtsunk lehetőleg passzív módon edzések végeztével. Range of motion!

A gerincünk 3 fő részből áll össze: nyaki, háti, ágyéki szakaszok. A gerincnek mechanikai szerepe van a járásban és mindennapi életben. Általában addig terheljük tévesen túl, míg nem jelentkezik panasz. A fájdalom  már a kiboltosult porckorong jele. Nem mindegy tehát, hogy mozgunk és terheljük a mindennapi életünk során. Mikor azt halljuk guggolva vagy „egyenes” háttal emeljünk, az egyáltalán nem vicc. Egyenes azt jelenti a hát  teljes hosszában megtartja az enyhe kifózis és lordózis íveit, nem pedig teljesen egyenes mint a vonalzó. Emellett a  csigolyák egymástól függetlenül is mozognak. A mély (tartó) izmok edzése nagyon fontos, a jól ismert PLANK, deszka tartás, instabil felületeken való mozgások core gyakorlatokként ismertek. Alkalmazzunk egyet-egyet edzéseink alkalmával. A tenyerek nyitásával, a lapockák zárásával, a nyak hátrahúzásával a fej lebillentésével a felső függesztő övünk el is érte a megfelelő tartást. A has kompresszív behúzása, medence vissza billentése, a térdek enyhe rogyasztása pedig az alsó test helyes tartását idézi elő. Amint az efféle rendellenes különbözőségeink a helyére kerültek, vizsgáltassuk meg a vállöv és medence vonalának szögeltérését. Enyhe vagy fokozott ferdülésre ill. megrövidülésre, végtaghossz különbségekre utalhat, amiket célszerű kompenzálni. Megtanulhatunk bemelegíteni majd edzeni és nyújtani/ lazítani.

Hajrá! Sok örömet kívánok mindenkinek a mozgásban. „Épp testben épp lélek.”