A konditermi súlyzós, erősítő edzéseket számos tévhit lengi körbe a mai napig. Ezek a téves elképzelések egyaránt jelen vannak a férfiak, nők körében, legyen kezdő vagy épp már haladó az illető. Az alábbiakban kitérek pár gondolat erejéig arra, mik ezek és miért is nem állják meg a helyüket!

Talán mondanom sem kell, a legelső, ami eszembe jut, az a nőktől hangzik el, amikor belevágnak a konditermi edzésekbe. Ez pedig nem más, mint a „nem akarok túl izmos lenni!” Ugye ismerős? Nos, meg kell nyugtassak minden olyan hölgyet, aki eddig ettől tartott, hogy ilyen nem fog bekövetkezni. Az ok igen egyszerű. Az izmok „felpakolásához” a tesztoszteron nevezetű hormon szükséges. Ebből pedig a férfiak kaptak jócskán, a nőknek igen minimális mennyiség jutott osztályrészül. így az izmosodás-ami egyébként is egy lassú, az idő előrehaladtával pedig még  lassabb folyamat-a gyengébbik nem esetében annyival fog járni, hogy a test feszes lesz, formás, csinos.  A „túl izmos” nők, amiket testépítő versenyeken láthatunk általában, igen kemény, heti 10-12 edzéssel, napi szintű, grammra pontosan betartott étrenddel és teljesítményfokozók használatával(amik tartalmaznak tesztoszteron hormont is) érték el azt a fizikumot, amit már egy hobbista soknak talál.

„Sokat kell kardiózni, attól fogyok!” Biztos ismerős a látvány, hölgyek sokasága a futópadokon, ellipszisgépeken, szobabicikliken. Azonos tempóban, egyhuzamban lenyomnak 40-50 percet, bízva a jó alakban és a zsírégetésben. Egy bökkenő van ezzel. Nem kizárólagosan a megfelelő edzésmódszert választották a céljuk eléréséhez. Ahhoz, hogy egy női test egészséges látványt mutasson, formák szükségesek és feszesség. Ezt pedig kizárólag kardióedzéssel nem lehet elérni. A feszes és formás testet az izmaink fogják megalkotni. Ahhoz pedig súlyzós, erősítő edzéseket kell végezni. Továbbá, az izmaink hatalmas kalóriafelhasználást igényelnek, ezáltal a zsírégetés  is könnyebben fog menni. Röviden összefoglalva: súlyzós és saját testsúlyos edzések az izmokért, amik segítenek eltüntetni a zsírt. Kiegészítésképp persze végezhetünk kardióedzéseket is, de ne ezek domináljanak az edzéstervünkben, ha jó alakot szeretnénk!

A másik tévhit, ami szintén a hölgyek fejében él, a csak alsó fertályra történő edzés. Itt némi párhuzamot vélek felfedezni a fentebb említett, „nem akarok túl izmos lenni” gondolatsorral. Attól tartanak, hogy a felsőtestük „elférfiasodik”, ellenben a lábuk, fenekük azért nézzen ki izmosan, feszesen. Ezzel két probléma van. Nem nehéz elképzelni, milyen furán fest egy szépen kidolgozott alsótest egy teljesen edzetlen felsőtesttel párosítva. A nagyobb gond ott kezdődik, hogy ezáltal teljesen felborul az izomegyensúly. A testünk egy egészet alkot. Minden izomcsoportot terhelnünk kell, hogy az egyensúly megmaradjon és egészségesek maradjunk. Ha ez felbomlik, különféle mozgásszervi problémáknak tesszük ki magunkat. Nem éri meg!

Fordítsuk meg a dolgot, lássuk azokat a férfiakat, akik abban a tévhitben élnek, hogy nem kell lábra edzeni, csak felsőtestre! A fentebb említett problémák itt is érvényesek (pálcika, edzetlen láb, kigyúrt felsőtest, izomegyensúly megbomlása), ám ami a legfontosabb, az a következő: egy kemény lábedzés növeli az anabolikus (izomépítő) hormonok szintjét a szervezetben. Ebből az következik, hogy a felsőtest is jobban fog ezentúl fejlődni, ha beépítjük a lábak edzését a tervünkbe. Tiszta haszon, nemde?

A következő a „kis súly-magas ismétlésszám= szálkásítás”, „nagy súly-alacsony ismétlésszám=tömegnövelés” tévhit eloszlatása. Sajnos vagy nem sajnos ez nem így működik. Ami szomorú, sok edző is ezt hangoztatja.  Ha folyamatosan kicsi súlyokkal edzünk, ezáltal alulterheljük magunkat, a testünk elégeti azokat az izmokat, amiket fáradságos munkával szereztünk, vagy pedig meg sem szerezzük őket, hisz folyamatos alulterhelés történik. Ez azért probléma, mert a testünkön lévő izmok lesznek azok, amik támogatják majd a zsírvesztésünket, persze megfelelő étrend mellett. Legyen a célunk vagy szálkásítás vagy tömegnövelés, ezt a megfelelő étrend fogja eldönteni, nem pedig elsődlegesen a  használt súlyok nagysága és az ismétlésszám. Ha diétázunk már és alacsonyabb az energiaszint, természetesen nem fogunk tudni akkora súlyokkal dolgozni, mint egy kalóriadúsabb táplálkozás mellett, de törekedni kell rá, hogy az erőszintünkhöz képest a nagyobb súlyokat használjuk (természetesen a szabályosság keretei között!), hogy az izmainkat fent tudjuk tartani.

Utoljára hagytam az örök klasszikust, a konditermek „népmeséjét”, a helyi zsírégetést. „Sokat kell hasazni, akkor lapos lesz a hasunk…Sokat edzek lábra, hogy vékonyabb legyen tőle a combom….Jól megdolgoztatom a tricepszem, hogy lemenjen az integetőhájam…” Azt hiszem, hallottunk már ezekről és a hozzájuk hasonló mondatokról. Helyi zsírégetés nem létezik. A test nem tudja lokálisan csak egy helyről eltüntetni a felesleget. Ezen csak a photoshop segíthet.  Ha beindulnak a zsírégető folyamatok, egy idő után lepucolódik a zsír mindenhonnan. De ennek idő kell. És igen, lesz olyan pont a testünkön, ahonnan könnyebben eltűnik és lesz, ahonnan legutoljára fog távozni a nem kívánt felesleg.

Természetesen vannak még tévhitek, én most igyekeztem a legismertebbekről szót ejteni és logikusan elmagyarázni, miért is nem állják meg ezek a helyüket. Bízom benne, tudtam segíteni ezekkel Nektek. A legfontosabb, hogy mielőtt belevágtok, kérjetek szakmai segítséget és hiteles forrásból tájékozódjatok! Jó edzést mindenkinek!